2013-05-17
23:58:00
Nu är du förhoppningsvis snart på väg!
Hur du strukturerar upp din resa, om du söker bidrag/stipendier och vilka bidrag/stipendier du i så fall väljer att söka kommer jag inte bestämma åt dig. Vem du är som person och hur goda ekonomiska förutsättningar du har sedan tidigare borde avgöra hur du agerar gentemot sökandet av stipendier. Men om du är en student som mig själv med dålig ekonomi och inte är rädd för att prata med folk och dela dina upplevelser så tycker jag verkligen att du borde testa på åtminstone några av exemplen jag skrivit om här på bloggen. Världen är din att uppleva. Det enda som står i vägen för att du ska åka iväg på din drömresa som volontär är du själv. Ta kontroll över din rädsla och våga försöka för möjligheterna för just dig, är oändliga!
Jag planerar att åka iväg som volontär till Kambodja inom de närmaste 12 månaderna. Jag har själv besökt stället jag vill utöva mitt volontärarbete på och har därför redan etablerat ett kontaktnät där. Stället jag tänkte besöka är en eko-by som får hjälp av Forum Syd som är en svensk ideell organisation. Jag tänker utgå ifrån informationen jag delat med mig av på denna blogg för att betala kostnaderna för min egen resa. Självklart kommer jag dra lärdom ifrån vad jag gör under min förberedelse inför resan och kommer då säkerligen uppdatera informationen på denna hemsida för att ge er läsare än ännu enklare och effektivare förberedelse inför er resa.
Om du har information att dela med dig, om du vill ha någonting förklarat eller förenklat, eller om du har någon annan fråga gällande detta ämne så skriv gärna till mig här på bloggen så ska jag försöka svara till min förmåga. Mitt ursprungliga syfte med att skriva detta arbete var att hjälpa andra personer som var i min sits inför deras volontärarbete, helt okunniga. Med det sagt hoppas jag verkligen att jag kommer uppnå detta mål genom denna blogg!
Tack för mig så länge!
2013-05-17
23:39:25
Ännu ett steg som kan hjälpa till att göra just DIN resa billigare!
En annan sak som är ovanligare men fortfarande otroligt betydande för att få åka billigt på volontärresor är specialkunskaper inom vissa områden. Praktiska gymnasium kan vara en stor fördel inom vissa volontärarbeten, samma sak med efter-gymnasial utbildning, exempelvis universitetsutbildning då du kan ha utbildning inom vissa områden som det är efterfrågan på i vissa delar av världen. Tanken är då att du kan utföra vissa saker som behövs på olika ställen och där det finns efterfrågan finns även prissänkningar. Ett exempel på detta är läkare eller personer med sjukvårdsutbildning. Denna information hittade jag på http://www.projects-abroad-pro.org/volunteer-jobs/ vilket är en sida som specificerar sig på volontärjobb för personer med specifik yrkeskompetens.
Det finns dock mycket fler specialkunskaper än medicinsk utbildning som det finns behov av från mängder av u-länder. Språkkunskaper, social erfarenhet från att ha jobbat med barn eller utbildning och kunskaper inom miljö och natur.
Ett exempel på någon som inte hade så speciell kompetens men ändå lyckades anpassa det till sin situation var min kusin. Han var ute på volontärarbete för ca 5 år sedan och på grund av hans datorkunskaper så fick han förfrågan att komma tillbaks till samma ställe för att åter igen bidra med sina kunskaper inom området.
Låt din fantasi flöda, tänk på vad DU kan bidra med, så kommer din resa kunna bli snäppet billigare än du tidigare trott var möjligt!
2013-05-09
00:03:00
Stipendier och bidrag värda att söka!
Jag förklarade tidigare hur resorna skulle formas för att göra själva resan billigare och det ökar chanserna för att du ska kunna skrapa ihop nog pengar från andra organisationer för att få en billig resa. I detta stycke tänkte jag nämna ett antal bidrag och stipendier man som privatperson kan ta del av i samband med volontärarbete.
Underskatta inte möjligheterna att få bidrag från lokala organisationer, till exempel Lions eller Rotary (finns i princip i alla städer i Sverige). Visst låter stipendier mycket maffigare och som mycket mer pengar, men chanserna att få stipendier från olika håll är mycket lägre än att få bidrag av dina lokala organisationer. Även länsstyrelsen kan vara en aningen enklare väg att få bidrag än stipendier, varje litet bidrag man får är en bit på resan som är betald. Andra idéer på bidrag finns lite överallt, tanken är att kunna bidra med någonting i utbyte mot pengarna du får.
- Sökning av ekonomiskt stöd till din resa i form av bidrag kan vara väldigt effektivt för att reducera kostnader. Lions eller Rotary är 2 organisationer som finns över större delar av Sverige. Dom är kända för att ge bidrag till exempelvis volontärresor i utbyte mot att komma tillbaks och föreläsa om vissa detaljer från resan. När du söker bidrag hos dem så borde du redan ha resan planerad, det bidrar starkt till möjligheterna att få ekonomisk assistans av dem. När man söker bidrag från dessa lokala organisationer så måste man även ge någonting i utbyte för pengarna. Ofta handlar det om att komma tillbaks efter resan och berätta om detaljer och nyvunna erfarenheter från din volontärresa.
- Länsstyrelsen som håller till i ditt län har också ibland bidrag till engagerade ungdomar inom olika aktiviteter, volontärarbete är i vissa fall ett av dessa. Detta varierar ofta bland olika län, både om det finns tillgängligt och vilka kriterium som krävs för att få stipendiet.
- Ett annat alternativ är att ta kontakt med sin gamla/nuvarande skola i utbyte mot ett litet bidrag hålla en föreläsning eller ett seminarium om resan. Detta gjordes av en tidigare elev på min gamla grundskola när jag fortfarande var en elev där.
Stora stipendier är en annan femma. Att få ett stipendium är inte lika sannoligt som att få bidrag. Skillnaden är att dem stora stipendierna ofta ger en större mängd pengar, jämfört med bidrag som oftast inte kan täcka hela resan om man inte får flera. Olika stipendier har även ofta olika kriterier som måste uppfyllas för att få söka. Om man kan fylla upp dem kriterierna som krävs för stipendiet du söker så måste man fortfarande vara väldigt duktig på att kunna övertyga dem som delar ut stipendiet att det är just du som förtjänar detta stipendium och det ger stipendiesökande en viss problematik.
- Även större stipendier går att söka och mitt fokus låg på 2 av dem. Det första är Folke Bernadottes Minnesfond (http://www.folkebernadottesminnesfond.se)som har några kriterier på deras stipendium till volontärer. Åldern måste vara mellan 18-25 år och reselängden måste vara över 4 veckor lång. Det andra stipendiet är Palmestipendiet (http://www.palmefonden.se). Palmestipendiet har dock inte samma kriterium på 4 veckors längd av volontärresan. Det står även på den hemsidan att endast 5-10% av alla sökande brukar få ta del av stipendiet.
Det finns som sagt mängder med tips och trix för detta. Personligen är jag en person som prioriterar bekvämlighet framför slit, och därför passar lokala bidrag mig bättre än stora maffiga stipendier. Dock så kan du om du är duktig på användning av skrivspråk och tala för din sak, lyckas bli tilldelad ett stipendie. Men stipendier och bidrag är inte alla sett man kan tjäna pengar på inför och under volontärarbete.
- Bloggande är en annan metod som fungerar, men det gäller inte bara att göra en blogg och få pengar. Den första metoden jag hittat för detta är att antingen skapa bloggen på en sida som ger bidrag för antalet läsare du har, http://myshowroom.se/tjana-pengar-pa-din-blogg/. Denna metoden baseras dock inte endast på antalet läsare du har, det som verkligen spelar roll är antalet läsare andra bloggare har jämfört med dig. En annan metod som fungerar är att lyckas få ett företag intresserad av din resa och genom det ge dig arvode för att synas på din blogg under resans gång. Denna metod handlar om att övertyga företaget dem kommer gå vinst av att ge dig lite pengar för resan i utbyte mot reklam på bloggen. Troligtvis kommer även du behöva bedriva en blogg med flertal läsare för att kunna få företaget övertygade om att de tjänar på att du på bloggen. Denna information hittade jag på http://www.pengarinternet.se/tjana-pengar-pa-att-blogga/.
Om du är en person som har stort engagemang samt verkligen vill och kan lägga ner tiden som krävs kan att söka stipendium tror jag att det kan vara en väldigt rolig och lärorik metod som kan ge dig nästan allt som behövs i ekonomisk väg inför resan. Chansen att få ett stort stipendium är som sagt lägre än chansen att få ett bidrag, men att försöka sig på dem stora stipendierna kan ge dig en otroligt rolig utmaning. Men om du är tidspressad och har ett yrke/utbildning med lite fritid i samband med förberedelserna inför resan skulle jag personligt rekommendera att du försöker få ihop ett antal mindre bidrag/stipendier via lokala organisationer som Rotary eller Lions, helt enkelt metoder med större sannolikhet att få pengar via.
Med entusiasm och rätt engagemang så är dock ingenting omöjligt. Tro på din sak och jobba hårt så kommer du i slutändan bli belönad för det!
2013-05-06
10:11:00
Hur du startar!
Det finns många organisationer som kan hjälpa folk som vill bli volontär. Dessa organisationer strukturerar ofta upp allting åt dig utom vaccin och resan dit och tillbaks. Detta är den vanligaste vägen att gå för volontärer som reser från Sverige ut i världen. Detta är dock inte den billigaste resemetoden för volontärer, utan det finns metoder som är mycket billigare.
Den metoden jag fokuserat på är den billigaste metoden jag hittar (den går självklart att ändra smådetaljer i för att effektivisera).
Denna metod jag pratar om går ut på att själv ta kontakt med stället du vill vara volontär på och diskutera fram en deal om mat och boende, medan du betalar flygbiljetten själv. Anledningen detta sänker priset på resan är att om du väljer en organisation som anordnar hela resan åt dig så finns det personer som måste jobba fram alla detaljer med resan åt dig. Dessa personer får lön för att strukturera upp din resa och därmed faller en slant av kostnaderna för din resa till deras lön. Skillnaden på priset av resan när du reser självständigt jämfört med via en organisation kan variera otroligt mycket, allt mellan 3000 kr-20 000 kr beroende på hur länge du ska vara borta och vilka organisationer du reser via.
Informationen här är sammanställd ifrån att jag studerade kostnaderna för volontärarbete på vissa av de populäraste hemsidorna som sköter volontärarbete, men även via mailkontakt med Chris Banning som var praktikant på PeaceWorks, Sweden. Viktigt här att nämna är att organisationerna har en fast kostnad på volontärarbete (ca 10 000 för en månad i Kambodja), och utöver det så kostar flygresan, vaccin och visum även pengar för dig. När jag studerade kostnader på mat och logi på en volontärresa till Kambodja blev cirkapriset 5000 kr i månaden, med andra ord 5000 kr billigare än via en volontärorganisation. Det blir visserligen inte en lika stor ökning på priset om du åker en längre tid, men uppskattningsvis så sparar du 5000 kr första månaden och sedan 1 tusen per månad längre din resa pågår.
Informationen om mat och logi om jag skulle röra mig fri från volontärorganisation fick jag under vår klassresa till Kambodja då jag, under resans gång, pratade med Johannes Nilsson som är "Communication and Climate Change Project Officer" på Forum Syd i landet. Jag fick även en mycket stark bild om hur stora möjligheterna var på att jobba i princip var du vill med i princip vad du vill som volontär, förutsatt att du jobbar utan att kräva ersättning.
Det finns dock även fördelar med att resa via en organisation. Om du har god ekonomi och känner att tiden till planering och sökning av bidrag inte räcker till så rekommenderar jag starkt att gå via en organisation. Folk får som sagt ersättning för att strukturera din resa åt dig och det är de extra kostnaderna du betalar för när du åker via organisationer som exempelvis www.volontarresor.se.
2013-05-06
09:55:00
En kort sammanfattning på det hela!
Volontärarbete är väldigt dyrt och inte anpassat för ungdomar utan väldigt bra ekonomi. Jag ville pröva på hur lätt det är att ge folk möjligheten att göra en skillnad på ett ställe utan samma förutsättningar vi har i Sverige, utan att själv ha ekonomin som normalt krävs för att genomföra ett sådant projekt.
Målet med att fördjupa sig inom detta var att ta reda på om det är möjligt att täcka kostnaderna för en volontärresa med hjälp av stipendier och bidrag. Detta täkte jag göra genom att studera många källor på internet och via kontaktpersoner för att sedan sammanställa informationen jag samlat här på bloggen. Informationen på denna blogg är alltså samlad till stora delar från internet, men även via mailkontakt med personer från olika ideella organisationer som sköter volontärutbyten. Delar av rapporten baseras även på information från personer med erfarenhet inom volontärresor som delat sin kunskap via olika debatt- och diskussions-forum och bloggar på internet.
Genom att anpassa metoderna beskrivna i min blogg till sin sociala och ekonomiska situation är det möjligt att hitta ekonomiska bidrag som täcker delar av eller hela kostnaden för personens volontärresa. Viktigt att notera är dock att individens bidrag i form av engagemang och intresse spelar en väldigt relevant roll i hur bra individen lyckas med detta.
Med denna introduktion som startskott så kör vi!